Tänään aion kertoa teille Lady-Comp -ehkäisytietokoneen käytöstä. Aloitin itse laitteen käytön vähän yli vuosi sitten, enkä ole katunut sen käyttöönottoa kertakaan. Halusin aloittaa luonnollisen ehkäisyn, mutta vuosien pillereiden syömisen jälkeen en kokenut tuntevani kehoani niin hyvin, että osaisin tutkia kiertoani ilman apuja. Siksi päädyin opettelemaan kiertoani Lady-Compin avulla.

Laite on melko kallis kertaostos (n. 500 e), mutta maksaa kyllä itsensä takaisin ajan kulueassa. Kuluuhan pillereihin, kondomeihin ym. rahaa pitkällä aikavälillä aikamoisia summia. Tilasin tuotteen Lady-Compin omilta sivuilta. Ennen kuin alan kertoa omia käyttökokemuksia, tässä hieman tietoa Lady-Compin sivuilta: 

  • Tallentaa lukemat 180 vuorokauden ajalta.
  • Arvioi hedelmällisyytesi 6 päivää eteenpäin.
  • Voidaan päivittää Baby-Compiksi menettämättä tallennettuja lukemia.
  • Laitteessa on myös raskaustesti, joka näyttää mahdollisen raskauden 15 päivän jälkeen ja vahvistaa sen 18 päivän jälkeen.
  • Tulosteen avulla voidaan todeta keltarauhashormonin puute.
  • 99,3 prosentin ehkäisyvarmuus.
  • Ilmoittaa, jos et ovuloi.
  • Mukana vaihdettava lämpötilasensori, jossa on 0,05°C asteen tarkkuus.
  • Lady-Comp kestää käytössä noin 10 vuotta.
  • Sisäänrakennettu herätyskello.
  • Nestekidenäyttö (LCD), joka näkyy myös pimeässä.
  • Kahden vuoden takuu.

Kuukautisten aikana jokaisella naisella on niin sanottu normaalilämpötila. Lady-Comp rekisteröi normaalilämpötilasi sekä korkean ajanjaksosi lämpötilan. Eli kuukautiskierron alussa sinulla on normaalilämpötila ja ovulaation jälkeen lämpötila kohoaa reilusti normaalia korkeammalle kunnes se taas palautuu normaaliksi. Ennen ovulaatiota/ovulaation aikaan lämpötila tekee pienen pudotuksen, jonka jälkeen reilu nousu tapahtuu. Itselläni normaalilämpö pyörii siinä 36,20-36,30 asteen hujakoilla. Ennen ovulaatiota/ovulaation aikaan lämpötilani putoaa alle 36 asteen, yleensä se on n. 35,90-35,99. Ovulaation jälkeen lämpötila alkaa kipuamaan ylöspäin aina 36,90-37,00 asteeseen. 

Lady-Comp siis näyttää aamumittauksen jälkeen, onko seksin harrastaminen ilman ehkäisyä turvallista. Laite tunnistaa ne 6 päivää kierrosta, jolloin raskautuminen on mahdollista. Vihreän valon syttyessä raskautumisen riskiä ei ole, keltaisen valon palaessa laite vielä opettelee kiertoasi tai on epävarma ja punaisen valon palaessa kannattaa ottaa kumi (tai muu ehkäisyväline) käyttöön. Kun aloitat laitteen käytön, saat jonkin aikaa katsella epävarmaa keltaista valoa. Laite opettelee vielä kiertoasi ja lämpötilojasi eikä täten vielä osaa antaa turvallista arvioita. Minulla taisi mennä yli pari viikkoa, että sain ensimmäisen vihreän valon.

Kehon lämpötila mitataan siis aamulla ennen sängystä nousemista. Itse käytän Lady-Compia herätyskellona ja mittaan lämmön silmät kiinni ja pikkuhiljaa heräillen. Lämpötilan mittauksen aika-alue on 6 tuntia. Eli mittaus täytyisi suorittaa päivittäin joko enintään 3 tuntia ennen edellistä mittausaikaa tai kolme tuntia sen jälkeen. Itse mittailen lämmön normaalisti n. kello 6-9 välillä. Jos olen ollult myöhään juhlimassa, jätän mittauksen väliin sillä alkoholinkäyttö ja runsas valvominen vaikuttavat mittaustulokseen.

Lämpöä mitattaessa tikkumainen lämpöanturi asetetaan suuhun, kielen alle. Kannattaa mitata lämpö aina samasta kohtaa ja pyrkiä olemaan liikkumatta. Laite mittaa lämmmön noin 10 sekunnissa. Heti mittaustuloksen valmistuttua laitteeseen pärähtää näkyviin päivän väri. Ovulaatiopäivänä Lady-Compin valo välkkyy punaisena ja silloin kannattaa todellakin huolehtia ehkäisystä, mikäli toiveena ei ole raskaus. Lady-Comp ehdotaa sinulle menkkoja niinä päivänä, jolloin se uskoo niiden olevan. Tällöin näyttöön tulee M-kirjan, joka tulee joko varmentaa painamalla plussaa tai kieltää painamalla miinusta. Mikäli menkat alkavat silloin kun Lady-Comp ei niitä ehdota, pystyt itse lisäämään M-kirjaimen. M-kirjaimia syötellään luonnollisesti niin kauan kuin menkat kestävät.

Pystyt myös katsomaan laitteen ennustuksia 6 päivää eteenpäin. Ne ovat tosin ennustuksia, mutta minulla on ainakin seuraavat 2 päivää olleet todella luotettavia sellaisia. Lady-Compin avulla voit myös muun muassa nähdä koosteen kiertosi pituudesta, kiertojesi määrän ja keskimääräisen lämpötilasi nousun.

Mitä siis itse pidän laitteesta? Pidän Lady-Comp -laitteesta erittäin paljon. Se on toiminut meillä vuoden verran ehkäisyvälineenä oikein mainiosti. Olen oppinut myös tuntemaan oman kiertoni huomattavasti paremmin kuin koskaan ennen. Nyt osaisin kyllä jo itse aivan tavallisellakin kuumemittarilla mitata lämpöni ja vetää siitä oikeat johtopäätökset. Lady-Comp on kuitenkin siitä kätevä, että se säilyttää puolestasi mittaustuloksia pitkältä ajalta ja sen mittari on erityisen tarkka.

Lady-Compin hyvä puoli on myös se, että se sopii myös epäsäännölliselle kierrolle. Itselläni kierto ei ollut pillereiden lopettamisen jälkeen todellakaan tasainen, vaan kierto haki omaa uraansa yli puoli vuotta. Toki laite antaa enemmän vihreitä päiviä mitä säännöllisempi kierto on, mutta sain minä ainakin kiertojeni heitellessä aivan tarpeeksi niitä vihreitä päiviä. Sittemmin kiertoni on kyllä tasaantunut ja vihreät päivät lisääntyneet.

Lady-Compin avulla olen saanut nauttia pillerittömästä elämästä ja olen siitä todella iloinen. Nyt kun tunnen kiertoni hyvin, olen oppinut myös tarkkailemaan muita kierron vaiheesta kertovia asioita kehossani: valkovuodon koostumut ja rintojen arkuus. Puhun näistä sitten toisella kertaa, sillä nyt alkaa olla tekstiä jo aika paljon yhteen postaukseen. Seuraavaksi voisin kertoa teille hieman raskauteni alkutaipaleesta ja siitä, miten Lady-Comp auttaa raskaaksi tulemisessa.

Mikäli teillä on jotain kysymyksiä, vastaan niihin oikein mielelläni!