Kun olin teini kotipaikkakuntani lääkärit määräsivät seurustelusuhteen aloittaville tytöille e-pillerit. Itse aloitin e-pillerien popsimisen 17-vuotiaana. Nuoren tytön mielestä tuo valkoinen pieni palleroinen oli oikea ihmeiden tekijä. Ei tarvi kuin muistaa heittää pilleri nassuun ja unohtaa kondomin kanssa säätäminen ja saada kaupan päälle vielä niukemmat kuukautiset vähemmillä kivuilla. Olinkin matalahormonisten yhdistelmäpillereiden enemmän tai vähemmän tyytyväinen käyttäjä noin 7 vuotta.Väestöliiton sivulta löytyy iso lista yhdistelmpillereiden hyödyistä. Tämän tyyppistä listaa minäkin varmaan silloin aikoinani ihastelin:

  • Kuukautiskivut lieventyvät
  • Vuotojen kesto lyhenee ja määrä vähenee
  • Kuukautist tulevat säännöllisiksi
  • Kuukautisten ajankohtaa voi muuttaa pillereiden avulla
  • Suojaavat kohdunulkoisilta raskauksilta
  • PMS-oireet helpottuvat
  • Vähentävät munatorvien ja sisäsynnytinelinten tulehdusten leviämistä
  • Vähentävät riskiä saada rintojen tai musasarjojen hyvänlaatuisia kasvaimia
  • Vähentävät riskiä endometrioosiin
  • Suojaavat kohdun limakalvoa syövältä ja munasarjasyövältä
  • Hoitavat liikakarvoitusta ja aknea
  • Seksi on nautinnollisempaa ilman pelkoa raskaudesta 

 

Pillerien aloittaminen ei tosin ollut niin helppoa kuin miltä lääkäri oli saanut sen kuulostamaan. Mielialani heittelivät useiden kuukausien ajan todella rajusti. Poikaystäväni oli todella huolissaan minusta, sillä yhtäkkiä saatoin itkeä armottomasti aivan syyttä suotta ja kohta olinkin jo raivon partaalla. Keskustelin lääkärini kanssa mielialanvaihteluistani ja hän sanoi, että ne ovat täysin normaaleja oireita pillereiden aloittamisen yhteydessä. Lääkäri oli oikeassa, oireet tasaantuivat huomattavasti ajan kuluessa. Pääsin nauttimaan pillereiden tuomasta vapaudesta. Oli hienoa, kun lomamatkoja varten pystyin siirtämään menkat haluamaani kohtaan. Menkkojen aikaiset mahakivut ja kuukautisvuoto muuttuivat lähes olemattomiksi. Kuitenkin tunsin olevani herkempi mielialanvaihteluille kuin ennen pillereiden aloittamista. Aloin kuitenkin tottua tähän "uuteen" herkempään minään.

Pillereiden käytön aikana sain kuitenkin ikävän vaivan: migreenin. Se ei ollut paha eikä se vaivannut minua usein, ehkä muutamia kertoja vuodessa. Lääkärien mukaan pillerimerkkiä olisi koitettava vaihtaa, jos oireet pahenisivat. Oireet pysyivät kutakuinkin ennallaan, mutta minua alkoi mietityttää pillerien käytön sopivuus itselleni. Keskustelin mieheni kanssa aiheesta ja mieheni oli vahvasti sitä mieltä, että pillerit olisi voitu lopettaa jo aiemminkin. Hän oli sitä joskus minulle ehdottanutkin, kun oli jälleen ollut itkuinen. Sain silloin kuitenkin vakuutettua mieheni siitä, miten hankalaa ehkäisy on ilman pillereitä. Huoli omasta terveydestä alkoi kuitenkin painaa vaakakupissa enemmän kuin helposti hoidetty ehkäisy. Aloin selvittää pillereiden haittoja, jotta päätös niiden luopumisesta tuntuisi helpommalta ja oikeammalta ratkaisulta. Samaiselta väestörekisterin sivuilta, josta luettelin etuja, löytyi myös muutamia haittoja: 

  • Välivuodot, eli muulloin kuin kuukautisten aikana tulevat vuodot
  • Rintojen arkuus ja pingotus
  • Pahoinvointi
  • Päänsärky ja migreeni
  • Mielialan muutokset
  • Turvotuksesta johtuva painonnousu (yleensä ohimenevää)

 

Näiden haittavaikutusten lisäksi viime aikoina on selvinnyt myös pillereiden aiheuttamien veritulppien synnystä johtuneita kuolemantapauksia. Yle (2013) uutisoi, että Suomessakin myytävät Yasmin ja Yaz -merkkiset pillerit ovat aiheuttaneet Kanadassa 23 naisen kuoleman. Lisäksi nämä pillerit ovat Ylen mukaan "vahingoittaneet ainakin 600 kanadalaisen naisen terveyttä eri tavoin", mitä se ikinä tarkoittakaan. Iltasanomissa Leo Niskanen, lääkealan turvallisuus- ja kehittyämiskeskuksesta, rahoittelee pillereiden käyttäjiä. Niskasen (2013) mukaan " riski saada laskimotukos on e-pillereiden käyttäjillä pienempi kuin mitä se on raskaana olevilla." Hän sanoo, että e-pillereiden haittavaikutukset on tiedetty aina. Suomessa on raportoitu vakaviakin, jopa kuolemaan johtaneita tapauksia 70-luvulta lähtien. Niskanen (2013) toteaa, että pillereillä on positiivinen hyöty-haitta-vaikutussuhde. Jos niiden käyttö lopetaan, saattaa syntyä ei-toivottuja raskauksia, jotka johtavat ei-toivottuihin abortteihin. Aborteissa on aina omat riskinsä.

En väitä, etteikö Niskasen puheissa olisi perää. On tietenkin vältettävä turhia raskauksia, jottei aborttien määrä lisääntyisi. Itse olin kuitenkin tullut päätökseen, että jokin muu ehkäisykeino olisi nyt keksittävä, sillä en haluaisi enää riskeerata terveyttäni. Aloin selvittää muiden hormonittomien ehkäisykeinojen hyötyjä ja haittoja. Päädyin miettimään kondomin käyttöä ja kuparikierukkaa. Näistä tietoa etsiessäni törmäsin myös sanaan ehkäistytietokone ja varmat päivät. Oman kehon tutkiminen ja varmojen päivien metsästys kuulosti houkuttelevalta, mutta samalla olin hyvin skeptinen. Meille kun on aina toitotettu, miten varmoihin päiviin ei voi luottaa. Itse olin kuitenkin jo naimisissa ja minulla ja miehelläni oli molemmilla toive hankkia lapsia sitten kun siltä tuntuu. Mietin, että miksipä en voisi kokeilla varmoja päiviä. Eihän se mikään maailmanloppu olisi, jos lapsi tulisikin ennen kuin olisimme sitä ehtineet suunnittella.

Etsin netistä tietoa luonnollisesta ehkäisystä ja löysinkin sitä jonkun verran. Enemmän tuntui kuitenkin löytyvän mielipiteitä siitä, miten luonnollinen ehkäisy on todella epäluotettavaa ja ei-niin-suositeltavaa. Väestöliiton sivujen ehkäisymenetelmissäkään ei mainittu sanallakaan luonnollista ehkäisyä. Tosin väestöliiton ehkäisysivusto on kategorian "Nuoret" alla, joten sikäli ymmärrän miksi varmoja päiviä ei siellä mainosteta. En näe kuitenkaan mitään syytä, miksi luonnollinen ehkäisy ei olisi hyvä ratkaisu naiselle, jolle raskaaksi tuleminen ei ole ongelma. Luonnollinen ehkäisy ei ole 100% (niin kuin ei mikään muukaan ehkäisymuoto), mutta oikein käytettynä se on varsin luotettava ehkäisykeino, jota ainakin itse aion käyttää vielä pitkään.

Kokoavasti voisin todeta, että e-pillereillä on selkeästi hyötynsä ja haittansa. Itse koin haitat vuosien käytön jälkeen suuremmiksi kuin hyödyt, enkä enää halunnut syödä ylimääräisiä hormoneja. Ymmärrän kuitenkin niitä, jotka haluavat jatkaa pillereiden käyttöä niiden hyötyjen ansiosta. Olisi mukava kuulla mielipiteitä suuntaan ja toiseen. Seuraavassa postauksessa kerron luonnollisen ehkäisyn aloittamisesta ja siitä, minkälaisia muutoksia se toi elämääni.

 

Lähteet:

Väestöliitto, E-pillereiden edut ja haitat. (http://www.vaestoliitto.fi/nuoret/ehkaisy/raskaudenehkaisy/pillerit/edut_ja_haitat/)

Yle, 2013. Ehkäisypilleri Yasmin ja Yaz on yhdistetty kuolemiin Kanadassa. (http://yle.fi/uutiset/ehkaisypillerit_yasmin_ja_yaz_on_yhdistetty_kuolemiin_kanadassa/6684254)